CONCEPTE D 'EFECTE HIVERNACLE:
L'efecte hivernacle és un fenomen pel qual els gasos que es troben en l'atmosfera retenen la calor emés per la Terra. Esta calor prové de la natural radiació solar, però quan rebota sobre la superfície terrestre queda atrapat per la barrera de gasos. Al quedar-se estos gasos entre sòl i atmosfera, sense poder quedar alliberats a l'espai, l'efecte produït a escala planetària és molt semblant al d'un hivernacle. L'efecte hivernacle és la principal causa del calfament global.
VIDEO EFECTE HIVERNACLE
GASOS PRINCIPALS:
-Dióxido de carbono (CO2)
-Metano(CH4)
-Óxido de Nitrógeno (N2O)
Els gasos responsables d'este efecte són principalment el diòxid de carboni i el metà. Estos gasos, junt amb altres, han existit des dels orígens de la Terra. Però la seua presència en l'atmosfera va començar a multiplicar-se durant la Revolució Industrial, moment en què els avanços tecnològics van obligar a l'ús de combustibles fòssils. A partir de llavors, esta dinàmica no ha fet més que incrementar-se, aconseguint un 35% més de diòxid de carboni que en els nivells preindustrials.
VENUS, EL PLANETA DE L'EFECTE HIVERNACLE
Per la seua situació en el sistema solar i la seua semblança de grandària amb la Terra, Venus va ser considerada durant molt de temps el planeta bessó de la Terra. Després de tot, per la seua distància al Sol, es podia estimar que la temperatura en la superfície de Venus hauria de ser d'uns 70 u 80 graus centígrads, la qual cosa podria permetre l'existència de vida diferent de la humana.
No obstant això, este panorama encoratjador va ser desapareixent gradualment. A principis de segle va quedar establit que el que veiem de Venus des de la Terra no és la seua superfície, sinó la capa superior de núvols. Degut al fet que és impossible veure la superfície venusina, l'atmosfera de Venus havia de ser molt mes grossa que la de la Terra. En 1924 es va mesurar la temperatura de la capa superior de núvols i es va trobar que era de -30 graus centígrads. En primera instància es va pensar que esta grossa atmosfera podria poteger al planeta de la radiació solar i fer que la temperatura en la superfície fora encara mes semblant a la de la Terra.
No obstant això, en 1940 Rupert Wildt, va estimar que d'estar composta principalment d'algun gas semblant al diòxid de carboni, l'atmosfera venusina hauria de retindre la radiació infraroja que emet la superfície del planeta provocant un calfament semblant al d'un hivernacle. Wildt va estimar que la temperatura en la superfície de Venus podria arribar a aconseguir uns 140 graus centígrads. Van passar quasi 20 anys i en 1958 van ser reportades observacions amb radiotelescopis que van revelar una temperatura superficial de 350 graus centígrads. Aquest descobriment va confirmar la hipòtesi de Wildt de que l'atmosfera de Venus funciona com un hivernacle.
A finals dels anys seixantes les sondes soviètiques Venera 4, 5 i 6 van penetrar la grossa capa de Venus, i si bé cap va aconseguir arribar a la superfície transmetent dades, van comprovar que l'atmosfera de Venus està constituïda en 97 % de diòxid de carboni, el hui en dia denominat gas de l'efecte hivernacle.